23 Eylül 2012 Pazar

Sultan Abdülhamid ve Fotoğrafçılık

Günümüzde herkesin elinin altında olan fotoğraf makineleri çok yakınımızda olduğundan mıdır pek fayda sağlayacak ölçüde yararlanmıyoruz. Bundan çok değil sadece 10 sene öncesinde bile çok kıymetli olacağını düşündüğümüz anlarda ve bir hatıra olarak kalsın dediğimiz zamanlarda kullanırdık bu makineleri. Zaman değişip teknoloji de almış başını giderken, bizler tarih olduğumuzda geride bir şeylerin aydınlatılması adına fayda sağlanacak fotoğraflar bırakacak mıyız?
     Bundan yaklaşık 2 sene önce duyduğum bir şeyden bahsetmek isterim. II.Abdülhamid'in 19. yüzyılın sonlarında İstanbul'un ve Bursa'nın fotoğraflarını çektirip bir albüm hazırladığı ve bu fotoğrafların Yıldız Sarayı Albümü ismi ile günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin deposunda muhafaza edildiği. Ardından da bu fotoğrafların yayınlandığını duymuştum. Geçtiğimiz haftalarda tesadüfen Amerika'da bulunan bir üniversitenin kütüphanesinde bu albümün bir kopyasının bulunduğu bilgisine ulaştım . Dijital olarak bu kütüphanenin web sitesine aktarılmış bu fotoğrafların bin sekiz yüzden fazlasına ulaştım ve bir çoğunu inceledim. Bir kaçını burada sizlerle paylaşmak isterim.

Ayasofya Ortaokulu Öğrencileri
Bir özel okul : Darül-Feyz-i Hamidi-yi öğrencileri
En çok dikkat çeken bu albümde çok fazla öğrenci fotoğrafının bulunması.



Galata Kulesi

Dolmabahçe Sarayı
* Fotoğrafların tamamı 1890-1900 yılları arasında çekilmiş.
 Albümde yer alan diğer fotoğraflar : Camiler , okullar, elçilik binaları, okulların mimari planları, vb.
                                       _______________________________

         Osmanlı'nın son zamanlarında toplumsal hayat ve mimari açısından önem taşıyan bu fotoğraflar önemsenmelidir. Hepimiz için büyük bir hazinedir.

Yazı: Enes Ulukaya
Fotoğraflar: Abdullah Frères

0 yorum:

Yorum Gönder